Zamiast wymyślnych deserów, na podwieczorek robię tę sałatkę. To istna bomba witaminowa

Dodano:
Sałatka owocowa Źródło: Shutterstock / New Africa
Zastanawiasz się, co przygotować na podwieczorek? Oto najlepsza propozycja z możliwych. Ta sałatka jest niezwykle zdrowa, prosta do przygotowania i wygląda bardzo apetycznie. Zjedzą ją nawet niejadki.

Choć lato obfituje w zdrowe, pyszne owoce, to nie wszyscy mają odruch, by po nie sięgać. Niektórym zwyczajnie nie chce się ich umyć, czy wydrylować. A szkoda, bo to doskonała okazja, by dostarczyć organizmowi moc naturalnych witamin. Jednak, jak się już sama przekonałam, wystarczy owoce pokroić i zamienić w pyszną sałatkę, by znikły w mgnieniu oka. Moje dzieci ją uwielbiają i my z mężem też.

Zasady przyrządzania sałatki owocowej

W zasadzie nie ma jakiś ścisłych reguł, dotyczących przyrządzania sałatki owocowej. Tak naprawdę wystarczy pokroić i wymieszać ulubione owoce i gotowe. Warto jednak uwzględnić kilka szczegółów, dzięki którym ta przekąska będzie o wiele smaczniejsza i wartościowsza.

Po pierwsze w sałatce owocowej warto łączyć owoce o różnych kolorach i konsystencji. Bogactwo kolorów wpływa na większą apetyczność tej przekąski, ale też zapewnia nam większą rozmaitość dostarczonych składników odżywczych. Nie jest bowiem tajemnicą, że za poszczególnymi kolorami owoców, kryją się cenne składniki. I tak np. fioletowe i czerwone owoce obfitują we flawonoidy, które są silnymi przeciwutleniaczami, a pomarańczowe i żółte zawierają beta-karoten, witaminę C i potas. Dobrze jest też mieszać owoce soczyste z mięsistymi, co zwiększy przyjemność jedzenia sałatki. Owocową przekąskę warto też polać np. jogurtem naturalnym. Zawarty w nim tłuszcz ułatwi bowiem przyswajanie witaminy A.

Jak zrobić pyszną sałatkę owocową?

Drobne owoce dodaj do sałatki owocowej w całości, a te większe pokrój na kawałki, np. w dużą kostkę lub w cząstki. Dzięki temu przekąskę będzie się przyjemnie jadło.

Przepis: Sałatka owocowa

Sałatka z kolorowych owoców polana jogurtem naturalnym idealna na podwieczorek i przekąskę

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
110 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka truskawek
  • 1/2 szklanki borówek amerykańskich
  • ok. 200 g arbuza
  • 4 mandarynki lub 1 pomarańcza
  • 3 owoce kiwi
  • 1/2 granatu
  • 100 ml płynnego jogurtu naturalnego
  • listki mięty lub melisy do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Mycie i rozdrabnianie owocówTruskawki opłucz, osącz, odszypułkuj, pokrój na cząstki. Borówki opłucz, osącz. Miąższ arbuza pokrój w dużą kostkę. Mandarynki obierz, podziel na cząstki. Kiwi obierz, przekrój wzdłuż na połowę, pokrój w grubsze plasterki. Z granatu wydłub ziarenka.
  2. Mieszanie i serwowanie sałatkiPrzygotowane owoce umieść w salaterce, delikatnie wymieszaj. Porcje sałatki nałóż do miseczek. Każdą polej jogurtem, udekoruj listkami mięty lub melisy.

Wskazówka: Do przygotowania sałatki owocowej możesz użyć też innych owoców, np. śliwek, moreli, brzoskwiń, winogron, czereśni, agrestu, porzeczek. Maliny także możesz dodać, jednak posyp nimi już wymieszaną sałatkę.

Sałatka owocowa – kilka wskazówek

Sałatka owocowa to najlepsza przekąska na lato. Świetnie orzeźwia, nie jest zbyt słodka, a przy okazji dostarcza tylko zdrowych składników. Oto kilka wskazówek, dzięki którym będzie jeszcze zdrowsza.

  • Sałatki owocowej lepiej nie robić na zapas. Przygotowana tuż przed podaniem, będzie zawierała o wiele więcej witamin. Niektóre z nich bowiem szybko się rozkładają po rozdrobnieniu i kontakcie ze światłem i powietrzem.
  • Jeśli jednak zostanie ci nieco sałatki owocowej, przechowuj ją w lodówce i zjedz, jak najszybciej.
  • Doskonałym dodatkiem do sałatki owocowej jest banan. Ten pożywny owoc doskonale komponuje się z wszystkimi owocami i wzbogaca smak przekąski.
  • Jeśli w sałatce jest sporo kwaśnych owoców, możesz ją polać odrobiną miodu lub wymieszać miód z jogurtem. Gdy sałatka jest zbyt słodka, możesz ją skropić sokiem z cytryny.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...